Ranskan avoin tennisturnaus 2016 – finaalit

Vuoden 2016 Ranskan avoimen tennisturnauksen viimeisiä hetkiä viedään ja toinen kisaviikko huipeentukin erittäin mielenkiintoisiin finaaleihin miesten ja naisten kaksinpeleissä.

Miesten kaaviossa ei lopulta nähty mitään järisyttävän suuria yllätyksiä, kun Serbian Novak Djokovic ja skotti Andy Murray raivasivat tiensä finaaliin – kauden ensimmäisen Grand Slam turnauksen toisinto siis edessä.

Djokovic ei ole ollut aivan samanlaisessa tappavan kovassa vireessä kuin kauden ensimmäisellä neljänneksellä, mutta pidetään mielessä, että massa on Djokon heikkous jos joku, vaikka sana heikkouskin on lähes liioiteltua. Djokovicin tie finaaliin oli lopulta erittäin helppo, jos näin voi sanoa. Mies on itse ainakin luottavaisin mielin todettuaan ottelun jälkeisessä haastattelussa pelanneensa Dominic Thiemia vastaan turnauksen tähän saakka parhaan ottelunsa. Nole ei ole ehkä viihdyttävin pelaaja mitä tennishistoriassa on nähty, mutta uskomatonta jälkeä ja ylivoimaa jo kohta kymmenen vuoden ajan.

Murrayn turnaus alkoi yskähdellen. Parissa ottelussa näytti jo siltä, että “Andy ei millään voi enää voittaa tätä ottelua, ei millään”, mutta kuinkas kävikään. Jo keskiviikon puolivälierä Richard Gasque’ta vastaan oli lupauksia herättävä, mutta ainakin henkilökohtaisesti Murrayn otteet Stan Wawrinkaa vastaan yllättivät enemmän. Ehkä kyseessä ei ollut Wawrinkan paras päivä, mutta selvästi parempi hoiti tämän taiston, joten sveitsiläinen ei ole puolustamassa enää vuosi sitten saavutettua voittoaan.

Djokovic on selvä suosikki ja nyt jos koskaan hänelle olisi tarjolla se Ranskasta puuttuvat Grand Slam-voitto ja mikä ettei koko kauden mittaan varsinaisen Grand Slamin, eli kaikkien neljän suuren turnauksen voitto. Murraylla lienee enemmän annettavaa kuin Melbournen finaalissa, mutta tässä olisi hyvin vaikea kuvitella voiton valuvan Djokovicin näpeistä. Jotta Murray voi edes haaveilla turnausvoitosta, niin vielä on otettava selvä askel tuosta jo kohtalaisen hyvästä Wawrinka-ottelusta eteenpäin.

Naisissa taas nähdään finaaliissa puolustava mestari Serena Williams ja Espanjan Garbine Muguruza. Williams sivuaisi voitolla Steffi Grafin 22:n Grand Slam-turnauksen voittoennätystä. Muguruzalle finaali on toinen urallaan, edellinen ja ensimmäinen oli vuosi sitten heinäkuussa Wimbledonissa.

Williamsin kausi on ollut melkoisen vaisu vuoteen 2015 peilatessa, mutta joukkoon on mahtunut yksittäisiä huippuotteluita niin Australian Openista kuin esimerkiksi Rooman massaltakin. Tämä turnaus ei ole ollut niinkään vakuuttava, mutta ei Serena aina helpoimman kautta ole turnausvoittojaan saavuttanutkaan.

Muguruza oli eräänlainen musta hevonen turnausta ajatellen. Espanjalainen on ehdottomasti yksi kiertueen parhaimmista pelaajista ja potentiaalinen ranking ykkönen vielä joku vuosi, mutta kulunut kausi on ollut tähän saakka pettymys ja Ranskan avointen voitto pyyhkisi alkukauden täysin pimentoon.

Muguruzalla voikin olla saumansa, sillä Serena ei selvästikään ole sataprosenttisessa kunnossa ja tämä tuli ilmi hyvin Kiki Bertensia vastaan käydyssä välierässä, jossa jenkki liikkui huolestuttavan huonosti, jos nyt ei ole ollut mikään raketti muutenkaan urallaan. 🙂

Muguruzan tähän saakka nähdyt otteet riittävät hyvinkin voittoon, mikäli Williams ei saa itsestään enempää irti, mutta kääntöpuolena: Serenalla on nyt käytännössä kaiken saavuttaneenakin tässä niin suuret panokset, että olisi suoranainen ihme, jos hän tässä pelaisi muutenkin vähän vaisumman pariviikkoisen jälkeen huonoimman ottelunsa. Australiassa näin kävi, mutta nyt vastassa on Angelique Kerberia henkisesti hieman heikompi, virhealttiimpi ja Serenan onneksi oikeakätinen pelaaja.

Tennis vihjeiden osalta tämä turnaus tuli jo päätökseen, mutta finaaleista saanee irti ilman vedonlyöntiäkin.

 

 

Tagged with: