Australian avoin tennisturnaus – naisten finaali

Lähes kahden viikon mittainen turnaus on tullut siihen pisteeseen, että kaksi parasta pelaajaa on selvillä ja voittajan nimi tiedetään lauantaiaamuna klo. 10.30 alkavan ottelun päätteeksi.

Miesten finaali tulee tuttuun tapaansa saamaan täysin eri mittaluokassa olevan huomion, joten käydään me Veikkausforumilla edes vähän naisten finaalia läpi pienen ennakon muodossa.

Loppuotteluun tiensä selvitti vähemmän yllättäen Serena Williams ja uransa ensimmäistä kertaa myös Puolan saksalainen Angelique Kerber. Tilanne on siis sama kuin kolmessa edellisessäkin naisten Grand Slam-turnauksen finaalissa: uusi voittaja on teoriassa mahdollinen, mutta US Openia lukuun ottamatta käytönnössä mahdoton, sillä vastassa on 21-kertainen GS-voittaja, joka omistaa urheilumaailman yhdet parhaimmista hermoista ja uskomattoman tavan syttyä pelaamaan parasta tennistään tiukoissa paikoissa ja kovemmissa otteluissa, kuten nähtiin Agnieszka Radwanskaa käydyssä välierässä. Valitettavasti tätä äsken mainittua ottelua katsoessa ei olisi uskonut, että vastassa oli edellisen syksyn WTA-finaalin voittaja, mutta tämä on taso tällä hetkellä naistenniksessä Kim Clijstersin, Justin Heninin, Li Nan ja muiden lopetettua, samalla kun Maria Sharapova ei ole entisessä vedossaan ja Victoria Azarenkakin on vaisumman kauden jälkeen vasta nousemassa takaisin huipulle.

Onko Kerberilla sitten mitään mahdollisuuksia finaalissa? Vastaus: Azarenka-ottelun perusteella on – turnauksen muiden otteluiden perusteella ei niin sitten pienintäkään. Angie ei ole todellakaan pelkkä puolustava pelaaja, vaikka useimmiten juoksutettavan roolissa onkin kentällä parempiaan vastaan, mutta Azarenkaa vastaan nähtiin erittäin aggressiivisesti pelaava Kerber, joka yllätti valko-venäläisen täysin. Azarenkasta näki selvästi, kuinka tämä tuli yllätyksenä, että vastassa oli täysin eri Kerber, mitä esimerkiksi Brisbanen finaalissa aiemmin tässä kuussa. Toisaalta taas välierässä Johanna Kontaa vastaan nähtiin hermostuneempi ja huonompaa tennistä pelaava saksalainen. Ehkä tämä johtui selvästä suosikin asemesta, ehkä vain huonosta päivästä. Serenaa vastaan ei ole vanhan sanonnan mukaan kuin voitettavaa – ei suosikin roolia, eikä mitään odotuksia. Tilanne on sekin, että vaikka Kerber lähtisi miten aggressiviinen pelisuunnitelma mielessään otteluun, niin Serena Williamsia vastaan sen toteuttaminen käytännössä ei olekaan niin helppoa ja yhdysvaltalainen osaa kyllä varautua tähän. Ja vaikka Williams ajaisi itsensä tukalaan tilanteeseen, niin miten Kerber käsittelee tämän, kun 4-0 -johto suli Azarenkaa vastaan ja 3-0 -johto kääntyi Johanna Kontaa vastaan 3-4 -tappioasemaksi?

Ei käy kiistäminen, etteikö Kerberilla olisi ollut kerrankin kohtalaisen hyvä kaavio Azarenka pois lukien, mutta harva muistaa tässä vaiheessa, että ensimmäisen kierroksen ottelussa Misaki Doita vastaan oli japanilaisella jo ottelupallokin, jonka Kerber selvitti. Näin pienestä on joskus kiinni miten eri valossa Angieta katsottaisiin nyt, jos turnaus olisi päättynyt ensimmäiseen otteluun suoraan kahdessa erässä verrattuna siihen, että nyt ollaan finaalissa. Ikuinen häviäjä? Pelaaja joka on 15 vuotta mukana kiertueella, mutta ei tule koskaan yltämään isoissa turnauksissa välierää pidemmälle?

Ottelun ainoa ja ylivoimainen suosikki Serena Williams lähti koko turnaukseen ainakin suuren yleisön kohdalla paljon kysymysmerkkejä herättäneessä tilanteessa, sillä edellinen kokonainen virallinen ottelu oli Roberta Vincille koettu tappio US Openissa. Tammikuun alussa Hopman Cupissa ottelu Jarmila Wolfea (o.s. Gajdosova) vastaan päättyi kesketykseen polven kipeytyessä, jonka myötä useat tennisasiantuntijat ja katsojat asettivatkin Azarenkan ja jopa Muguruzan suurimmiksi suosikeiksi enempää Williamsin tilanteesta tietäen. Turnauksen mittaan on tullut kuitenkin selväksi, että mitään ongelmaa ei enää ole tai ainakaan se ei näy pelaamisessa, vaikka ensimmäinen ottelu Camila Giorgia vastaan hieman vaisumpi olikin.

Naistenniksessä nähdään kuitenkin paljon yllätyksiä, koska naisten otteet kentällä vaihtelevat ottelusta toiseen ja jopa ottelun sisällä paljon enemmän kuin miesten puolella. Serena on silti sen tyyppinen pelaaja, joka pystyy kasaamaan itsensä, vaikka pari ensimmäistä peliä menisikin vastustajalle. Ei jaeta vielä voittoa kenellekään, mutta Williamsin täytyy epäonnistua lähes täydellisesti ja Kerberin pelata uransa paras ottelu, tai ainakin puolivälierän toisinto, että kiertueelle saataisiin uusi Grand Slam-voittaja. Viime kesänä jo Lucie Safarova ja Garbine Muguruza pääsivät tähän vaiheeseen ja kyseiset pelaajat omaavat enemmän aseita kuin Angelique Kerber, jolta ne löytyvät lähinnä kämmenestä, joka on tehokas niin paikaltaan kuin vauhdistakin käytettynä ja vasenkätisyys tuo oman lisänsä. Myös fyysinen kunto kestää Australian helteessä, mutta niin saa kestääkin, sillä luultavasti sitä koetellaankin, mikäli Serenan palloihin edes yrittää keretä, eikä jäädä seisovin jaloin ihmettelemään. Ja vaikka Kerber kohtalaisen nopeana pelaajana kerkeäisikin, niin vielä pitäisi saada palautettuakin.

Tietysti toivotaan hyvää finaalia, mutta on sekin “vaara”, että Williams painelee menojaan rumin luvuin palauttaen Kerberin heikohkot syötöt pisteinä takaisin ja vieden ottelua miten tahtoo kaikilla  muillakin osa-alueilla, mutta jäädään katsomaan mitä tapahtuu.

Loppuun abcnews.com -sivustoa ja Serena Williamsia lainaten;

Nothing to lose, that is, except the match

“You can’t underestimate Kerber. She’s beaten me before, too, and pretty good,” Serena said. “I know that she brings a lot to the game. Her being lefty definitely helps out as well. I haven’t played any lefties yet. But we’ll see.

“She’s been very consistent this year already. She’s proven that she wants to take her game to the next level.”

Perhaps Kerber will take her game to the next level. But can anyone take their game all the way to Serena’s quadruple gold platinum diamond medallion level? Unlikely.

As Serena commented, “I’ve always said that when I’m playing at my best, it’s difficult to beat me.

williams kerber

Finalistit vastakkain edellisessä kohtaamisessaan vuoden 2014 Stanfordin turnauksen loppuottelussa.

williams kerber h2h

Aivan loppuun pienenä “turhana tietona”: Tulevan viikon WTA-rankingin 21:sta ensimmäisestä pelaajasta peräti 17:n on esiintynyt Grand Slam-turnauksen finaalissa, nyt kun myös Kerber sinne vihdoin ylsi.